Dilema dublei reprezentări

Sunt mulți aceia care susțin că nu ar fi etic ca un consultant imobiliar să-și ofere serviciile atât proprietarului unui imobil, cât și persoanei care dorește să cumpere sau să închirieze respectivul bun imobiliar întrucât ar exista un oarecare conflict de interese.

Proprietarul unui imobil își dorește să obțină cât mai mulți bani de pe urma vânzării sau închirierii acestuia. Acest lucru este firesc, dar de multe ori acesta se lasă dus de val și de cele mai multe ori cere mult mai mult decât ar putea obține.

Un consultant imobiliar, cunoscând foarte bine cererea de pe piața imobiliară, va putea să-l ajute a obține un preț maxim realist, având tot interesul de a perfecta o tranzacție și de a-și încasa un comision cât mai mare, acesta fiind calculat în funcție de tipul și de valoarea tranzacției.

Persoana care dorește să închirieze sau să cumpere un imobil va dori să scoată cât mai puțini bani din buzunar, firește. Consultantul imobiliar va avea tot interesul în a-i prezenta ofertele cele mai apropiate nevoilor clientului, atât din punct de vedere al caracteristicilor căutate de acesta, cât și din punct de vedere financiar, deoarece are tot interesul ca tranzacția să se finalizeze cu bine.

Adevărul este că un consultant imobiliar nu va încerca niciodată să încheie o tranzacție la un preț considerabil mai mic decât cel al pieței, dar nici nu va încerca să umfle artificial un preț deoarece ar pierde toate eforturile depuse pentru promovarea unui imobil sau pentru a căuta bunul imobiliar ce i-ar veni ca o mănușă unui anumit client.

În definitiv, un consultant imobiliar nu este altceva decât un consilier în afaceri imobiliare, o persoană care sfătuiește ambele părți implicate într-o tranzacție astfel încât acestea să fie mulțumite de felul în care și-au atins scopurile.

Consultantul imobiliar este acea persoană care face ca cererea și oferta de pe piața imobiliară să se întâlnească și să ajungă la un numitor comun!

2 Replies to “Dilema dublei reprezentări”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *